naar de kinder pagina
naar de dierenpagina
naar de linken pagina
terug naar de thuispagina
naar de pagina over onze kamers
naar de restaurant pagina
naar de pagina met info over stages
naar de concerten pagina
naar de aktiviteitenpagina
naar onze ecologische pagina
hoe de herberg te vinden
informatie over ons

bijen op onze wilde braambloesemoveral wilde bloemen oude appel bomennatuurlijke heggen van lokale varieteitenbrandnetels: lekker in de soep en voor de insekten

 


Auberge Les Liards
Lieu dit Les Liards
63490 Egliseneuve des Liards
France

Tel: +33 (0)473 968 944
fax: +33 (0) 473 968 201


info@lesliards.com
www.lesliards.com


Een ecologische benadering
zonnepanelen


We werken met respect voor de omgeving. Het is een grote uitdaging om zo ecologisch verantwoordelijk mogelijk te werken. We ontdekken steeds wat we nog meer kunnen doen. We willen graag ons groene beleid met u bespreken, om wederzijdse ervaringen en ideeën uit te wisselen, om advies van u te krijgen, en om u advies en ideeën te geven over wat u bij u kunt doen. Als we allemaal werken aan de verbetering van wat we zelf doen, zullen we, zelfs met allemaal kleine veranderingen, gezamelijk naar een gezondere (in sociaal, economisch en milieu opzicht) wereld toe werken.
Hieronder vindt u een lijst van de dingen die we tot begin 2009 in de praktijk hebben gebracht:

Het beheer van het domein Liards (9 hectaren):
- De geweldige schoonheid en de natuur op Liards was er al lang voor ons, en we willen het graag zo bewaren.
- Geen onkruidvernietigers, kunstmest of insecticide in chemische vorm zal er bij ons gebruikt worden (maar we gebruiken wel bv brandnetel uittreksel).
- Heggen, natuurlijke barrières en vijvertjes, enkele niet opgeruimde dode bomen, sommige plekken totaal verwilderd, stenen muurtjes, dit zijn allemaal plekken die ideaal zijn dieren en insekten.
- We zijn een Refuge LPO (LPO is de vogelbescherming, die natuurlijke kleine -niet-officiele- reservaten promoot voor vogels).
- De weiden worden gedeeltelijk gebruikt door lokale biologische boeren die in ruil daarvoor de rest van de weiden onderhouden.
naar de website van de LPO: de franse vogelvereniging (in het frans) naar de website van de 'refuge' (ook in het frans)

Aankoop beleid:
- We kopen van lokale producenten, ter ondersteuning van de lokale economie en om verpakking en transport tot het minimum te beperken. Dank zij een biologische boeren organisatie die in 2006 is opgericht voor direkte verkoop van produkten (met een soort groente-pakketten, maar dan voor allerlei produkten), komen er de laatste jaren steeds meer lokale biologische boeren. En kunnen wij dus steeds meer lokaal en biologisch kopen. Sinds 2008 hebben we zelfs Auvergnaas biologisch sorbet ijs gemaakt met kleinfruit.
- Als het produkt dat we nodig hebben niet lokaal geproduceerd wordt, kopen we het van zo dichtbij mogelijk (dus bv rijst uit Italie ipv uit Thailand, sinasappels uit Spanje).
- We volgen natuurlijk de seizoenen, bij ons geen aardbeien of sperziebonen in de winter. Maar omdat het seizoen in de Auvergne erg kort is (we zijn een berggebied), zijn we niet heel rigide in deze regel. We zullen u tomaten uit zuidelijker Frankrijk serveren in juli, terwijl de lokale tomaten pas in augustus tot rijpheid komen.
- We kopen zoveel mogelijk biologisch. In 2008 was minstens 75% van al het gekochte voedsel biologisch en in het hoogseizoen zelfs meer dan 90%.
- We geven prioriteit aan produkten die op zo'n manier verpakt zijn dat we de verpakking aan de producent kunnen teruggeven, met of zonder statiegeld.
- Toilet papier, keuken papier, en al het kantoorpapier is kringlooppapier.
- Al de schoonmaakprodukten en wasmiddelen zijn ecologisch, behalve daar waar normen ons tot andere produkten dwingen (in de keuken).
- Koffie, thee, cacao en chocolade zijn biologisch met het max havelaar keurmerk. Kruidenthee komt van eigen planten of van een kruidenproducent uit de Livradois. We kopen losse thee die in thee-eieren wordt geserveerd, geen gebruik van theezakjes.
- Sinds 2008 zijn alle nieuw-gekochte beddenlakens van biologisch katoen (alleen niet het laken dat onder het dekbed gebruikt wordt, dat is van linnen door orthoxe monnikken in Rusland gemaakt; een lokale aankoop, omdat we verscheidene winters in Rusland hebben gewoond...). De nieuwe matrassen in de Terraskamer zijn van natuurlijke wol, evenals de nieuwe dekbedden, met een biologisch katoenen overtrek. Ze zijn allen gemaakt door ARDELAINE in de Ardèche.
- De nieuwe bedden (uit de Nepal kamer die in 2006 gekocht zijn en die van de Terraskamer uit 2008) zijn in Egliseneuve des Liards gemaakt door een lokale artiest.

Transport
- Rationalisatie en groepering van aankopen om het aantal kilometers te beperken.
- Tot aan 2008 gingen we elke ochtend met de auto naar de bakker om vers brood en croissants te kopen. Dit is elke keer 15 km en we kunnen het niet kombineren met andere aankopen, omdat het 's ochtends vroeg moet gebeuren. Sinds 2008 maken we om die reden ons eigen brood, en we bakken er iets 'lekkers' bij om de croissants te vervangen. Alleen op zondag gaan we nog naar de bakker. Het gevolg is dat we 90 km minder per week rijden.
- We hebben net een electrische driewieler gekocht met een grote mand voor het transporteren van maximum 80 kg. Deze fiets heeft een autonomie van 60 km, dus nu kunnen we de meeste aankopen per fiets doen, zelfs met onze stijle helling.
- Mbt het fietsgebruik hebben we niet alleen aan onszelf gedacht: we hebben ook twee elektrische toerfietsen gekocht die door de klanten gehuurd kunnen worden om onze geweldig mooie omgeving te bekijken zonder er uitlaatgassen achter te laten. Natuurlijk kan dat ook met een gewone fiets worden gedaan, maar je moet bij de hellingen die er hier zijn wel erg sportief zijn om dat te willen doen... Met de elektrische fietsen kan iedereen dat doen. Deze fietsen gebruiken erg weinig stroom: 500 W (0,5 kW) per 60 km. Deze stroom zal worden geleverd door twee zonnepanelen. Het zal geweldig zijn om rond te fietsen, en te bedenken dat er helemaal niet vervuild wordt noch fossiele energie gebruikt wordt...

Onze eigen produktie :
- We hebben een biologische groententuin (voor diegenen die daarin geinteresseerd zijn: op sommige parcelen proberen we een nieuwe methode uit met verse houtsnippers; dit heet BRF in het frans - Bois Raméal Fragmenté; bestaat het in het nederlands? ). Het meeste van ons zaad komt van Kokopelli.
- Een nieuw geplante boomgaard zal ons over een paar jaar veel fruit moeten gaan leveren.
- Een aantal percelen worden klaargemaakt voor de aanplanting van kleinfruit.
- Zelfgemaakte jam en siroop, gemaakt met biologische suiker en fruit. We maken appelsap in de jaren dat er veel appels zijn (dit was de laatste drie jaar niet het geval: rupsen en/of late vorst vernietigden telkens onze bloesem of fruit).
- Onze kippen zouden eigenlijk ons eieren moeten leveren, maar de honden zijn steeds sneller dan wij ...
- Sinds verleden jaar proberen we een paar bijenvolken te kopen. Maar die worden vanwege vele problemen steeds moeilijker te vinden. We hopen nu maar op 2009...

oude bomen en klimop: een paradijs voor vogels en insektende hazelnotenoogst van de heggeneen luizenvangerde ingang naar Liards voor wandelaarsgewoon omdat het zo'n mooi plaatje isgoed tegen brandwonden...cantharellen kan je rond Liards makkelijk vinden


Afval management:
- Afval scheiding: we maken een verschil tussen gewoon afval, glas, alles dat we in de franse 'bac bleu' kunnen doen (papier, plastic flessen, blik, etc) en komposteerbaar afval.
- Ook onze klanten worden aangemoedigd aan afvalscheiding te doen: in 2008 hebben we dozen en een emmer in de hal van de zebra en blauwe kamer geplaatst voor papier/blik/plastic flessen, glas en kompost. In 2009 gaan we dit ook doen voor de terras en de nepal kamer. Jammer genoeg werkt het nog niet echt goed. We gaan dus nog steeds de vuilnisemmers van de kamers na als we ze legen om alsnog het afval te scheiden.
- We gebruiken voedselresten voor onze konijnen, kippen, geiten, katten en honden. De rest wordt op de komposthoop gegooid.
- Indien mogelijk, kopen we flessen met statiegeld.
- We printen op beide zijden van een blad; gebruiken de onbedrukte zijde van bladen als kladpapier, en printen niet indien niet nodig.
- We verkopen geen flessen met water meer dat niet bruist. Ons kraanwater is van uitstekende kwaliteit, vraagt geen verpakking noch transport en is beter voor uw portemonnee (iets minder goed voor de herberg...).
- We brengen verpakkingmateriaal terug naar de verkoper of de producent opdat ze het weer opnieuw kunnen gebruiken.
- We weigeren natuurlijk plastic zakken en gebruiken onze eigen zakken, dozen, kratten, …
Het resultaat: in het toeristenseizoen, als we vol zitten, hebben we minder dan 100 liter afval per week, en daarvan komt 3/4 van de klanten ... Hoe reduceren we dat?

Electriciteit:
- Spaarlampen waar mogelijk
- Standby lichtjes worden waar mogelijk uitgeschakeld
- Bekijken waar we minder energie hoeven te gebruiken
- Aankoop van energie zuinige apparaten (A or A+)
- Electriciteitsproductie (3000 Wc) door 24 m² zonnepanelen die we verkopen aan het net. Om er meer over te weten
- Ook de stroom voor de electrische fietsen zullen door 1,5 m² zonnepanelen geproduceerd worden. Een accu zal ervoor zorgen dat er een konstante wattage de fietsbatterijen zal opladen (150W).


scheiding van voedselafval
Scheiding van voedsel afval
Water:
- Hergebruik van regenwater voor het besproeien van de moestuin en de potplanten. In 2007 hebben we twee containers van 1000 liter geinstalleerd voor het watergeven aan de bloempotten, dit naast de bestaande regenwaterput die gebruikt wordt voor de moestuin en, eventueel, de bloementuin.
- Rationalisering van het watergebruik. Bijvoorbeeld, we verschonen niet automatisch de handdoeken, maar we vragen u ze in de mand te doen indien u schone handdoeken wilt hebben. Sinds 2008 gebruiken we een linnen laken onder het dekbed. Een laken wassen kost veel minder water (en elektriciteit, ook voor het strijken) dan een dekbedhoes. De dekbedhoezen worden ongeveer één keer per 10 dagen gewassen; dit scheelt veel water, vooral indien de klant maar één nachtje blijft.
- We hergebruiken het water van de keuken (voor het wassen van groenten) en dat van de bar voor het watergeven aan potplanten.
- Twee debiet toiletten (3/6 liters) – nog niet overal – kunnen we verbeteren.
- Een studie is er gemaakt voor de installatie van regenwater opvang en - hergebruik. Nu nog geld vinden om het uit te voeren.
- Een andere studie is gemaakt voor waterzuivering door planten. We gebruiken nu een septische tank met een zandfilter bed, maar dit moet gekomplimenteerd worden door een plantenwaterzuiveringsinstallatie.
- We hebben twee mooie, draagbare, kompost toiletten (of droge toiletten) gekocht. De afgelopen twee jaar heeft er eentje in de grote zaal gestaan voor diskussie. In 2009 kunt u deze toiletten 'boeken' voor gebruik in uw kamer van de herberg. We zullen ervoor zorgen dat het toilet regelmatig geleegd wordt en zullen u zaagsel verschaffen, zonder extra kosten. Dus als u altijd al eens zo'n droge wc uit wilde proberen: dit is u kans! (en we halen hem weg indien u toch liever de gewone wc wilt gebruiken).

brandhout voor onze houtkachels
Brandhout voor onze houtkachels
Verwarming / isolatie:
- De herberg wordt gedeeltelijk verwarmd door houtkachels (die op hout van Liards branden)
- Behalve in de grote zaal van de herberg, zijn alle muren en daken geisoleerd. Overal is er dubbele beglazing.
- We gebruiken nog een elektrische boiler voor het warm water, maar normaliter moeten er in 2009 zonnepanelen komen.

Konstruktie:
- We bouwen volgens ecologische principes, met natuurlijke bouwmaterialen zoals leem, hennep, kalk en hooi. Onze verf is ook natuurlijk, met lijnzaadolie en natuurlijke pigmenten. We willen u graag onze bouwmethodes laten zien, dus vraag er ons gerust naar!
- Omdat we zo gepassioneerd zijn mbt ecologische konstruktie, hebben we ook vele boeken over het onderwerp (vooral in het frans). U kunt ze ter plekke raadplegen of voor de nacht naar uw kamer meenemen. We hebben ook tijdschriften zoals Maison Ecologique (bijna alle nummers) en Les 4 Saisons.
- De raam- en deurkozijnen en de luiken zijn in 2008 geschilderd. Nico, Bruno en William, die juist samen een ecologisch bouwbedrijf zijn begonne, wilden wel verschillende soorten recepten met lijnzaadolie en natuurlijke pigmenten bij ons uitproberen. Dit bleek geen makkelijke opgave te zijn, vooral niet omdat iedereen zo zijn/haar eigen mening en mengsels had die elkaar tegenspraken... het resultaat is best ok, maar hoe lang dit duurt ...?

een mengeling van hennep en kalk als isolatielaag voor de muren
Meng
sel van hennep en kalk voor de isolatie van de muren
natuurlijke ingredienten voor verf
Natuurlijke ingredienten voor verf

In het begin waren we nogal gefrustreerd: er is zoveel wat men kan doen mbt een beter en natuurlijker beheer, en we deden niet genoeg, wisten niet hoe het te doen. Maar met de jaren gaat het beter en nu beginnen we een tevreden gevoel te ontwikkelen. Ook als is er veel voor verbetering nog vatbaar en zult u elk jaar weer andere veranderingen kunnen zien. We willen ook graag uw mening krijgen over wat we zouden kunnen doen en uw vragen over waarom we dingen wel of niet doen. Dit helpt ons verder te komen. Bijvoorbeeld: we hebben lange tijd geaarzeld om biologische suiker te gebruiken, aangezien dat van ver komt, maar na een aantal interpellaties van klanten gebruiken we sinds 2008 alleen nog maar biologische suiker (jammer genoeg geen max havelaar, als iemand weet waar we zakken van 25 kg kunnen vinden die zowel bio als max havelaar zijn...).

Onze projekten voor de nabije toekomst :
- Bouw van twee komposttoiletten buiten.
- Installatie van water stroom verminderaars (hoe heet dat in het nederlands?) op kranen en douches.
- Installatie van zonnepaneln voor warmwater.
- Installatie van zonnelucht verwarming voor de Terras en de Nepal kamers.
- Bijenkorven en de produktie van honing.
- Ecologische camping die zo autonoom mogelijk moet worden.

En deze lijst van projekten zal nooit eindigen!

 

oude dakpannen wachten op een nieuw levende schilders zijn verschillende recepten aan het uitproberenhet resultaat is niet slechtinstallatie van de zonnepanelen op het dak