de trap naar het hete gedeelte, met veniks de tafel met zakuski en kruidenthee de kachel met stenen en heet water de samovar de ingang van de banya

naar de pagina over de gîte naar de tenten pagina
naar de banya pagina
naar de kinder pagina
naar de dierenpagina naar de linken pagina
terug naar de thuispagina
naar de pagina over onze kamers
naar de restaurant pagina
naar de pagina met info over stages
naar de concerten pagina
naar de aktiviteitenpagina
naar onze ecologische pagina
hoe de herberg te vinden
informatie over ons

de achteringang van de banya lijkt op een datchakoud water na de hitte van de banya

Vanaf 1 juni 2015 moet iedereen voor het gebruik van de banya betalen.
Men kan met maximaal 8 mensen in de banya terecht en reservering is verplicht.

De prijzen:

- tijdens de publieke uren (9-11u, 16-18u): 18€ of 15 doumes pp

- privé verhuur (12-15u en 19h-22u): 60€ of 50 doumes voor de banya met twee personen; 20€ of 18 doumes per extra persoon. Voor deze prijs heeft u de hele banya voor uzelf.

We lenen u een linnen laken, slippers en een chapka. U vindt kruidenthee en koffieprut beschikbaar.

de thermometereen eigengemaakt houten handvatde chapkasessentiele olieën

De banya (russische sauna)
van Auberge Les Liards

We hebben een tijdje in Rusland gewoond. We hebben daar onder andere erg van de banya, een russische sauna, genoten. Er zijn de grote publieke banyas, maar ook de kleine bij de boeren op hun erf. En dat laatste wilden wij bij ons bouwen: een klein huisje waar men zich wast, zich verwarmd en waar men goede momenten met elkaar beleefd. Het geheel wordt verwarmd met een houtkachel, men wast zich met bakken koud water of men gebruikt water bovenop de kachel verwarmd en natuurlijk hoort men zich in de sneeuw te rollen. Erg simpel en totaal een ander koncept dan de energievretende spas die men overal tegenkomt.

Wat is precies een banya? Men kan het met een finse sauna vergelijken, maar op hout verwarmd en met een meer natuurlijke warmte. Er is meer plaats om tijd met elkaar door te brengen: men eet er, men drinkt er. Het verschil is ook het gebruik van "veniks": een takkenbos met bladeren om het lichaam meer tonus te geven...
Het beste is eigenlijk om te komen en het uit te proberen!

Gratis banya in april en mei 2015

Om het uit te kunnen proberen, zal de banya gratis zijn tijdens de publieke uren in de maanden april en mei 2015. Ze is open van 9-11u en van 16-18u. U moet wal van te voren reserveren, want er is maar plaats voor 8 personen; en verder moeten we hem ook van te voren verwarmen. U kunt badkleding dragen indien u wilt, maar eigenlijk hoort men naakt te zijn. Daarom lenen wij u in de banya een laken van russisch linnen. Een "chapka" (een vilten hoedje om het hoofd tegen de warmte te beschermen) en slippers krijgt u ook te leen. U vindt kruidenthee in een russische samovar en koffieprut in een pot om uw lichaam een gommage en tonus te geven (een russische gewoonte).

Wilt u liever al in april of mei de banya privé gebruiken? Zij is al te huur tijdens privé uren (12-15u en 19h-22u).


de tekening van de architekt

Voor 5€ extra krijgt u een peignoir (van biologisch katoen) en een handdoek te leen.

U kunt zakuski (russische koude schotel) bestellen voor 5, 10 of 20€ per persoon.

10 cl biologische vodka voor 11€.

Zakuski tijdens het privé gebruik

In een banya, in de salon naast de hete ruimte, gaat men zitten om te drinken, te eten en uit te rusten. U kunt uw eigen eten en drinken mee nemen. U kunt ook bij ons een russische koude schotel bestellen en wat te drinken, zoals bv. vodka, bier, cider, vruchtensap, alles biologisch.